بایداز امتیاز منطقه ویژه اقتصادی در شهرستان ماکو برای کل استان بهره گرفت و از این بستر به واردات ناوگان جدید اقدام کرد.
ضرورت ساماندهی خودروهای فرسوده در آذربایجان غربی
نیکان ماکو : خودروهای فرسوه باری و مسافری، علاوه بر اینکه تهدیدی در جاده ها برای امنیت سفرها محسوب می شوند، بیشترین نقش را در آلودگی هوا دارند.
طبق گفته مسئولان آذربایجان غربی بیش از 5 هزار کامیون و اتوبوس فرسوده، در حال تردد و حمل و نقل بار هستند که سلامت و ایمنی سفرهای جاده ای را در استان با خطر روبرو می کنند.
رئیس اداره حمل و نقل کالای اداره کل حمل و نقل و پایانه های آذربایجان غربی می گوید: متوسط عمر ناوگان باری استان 18 و یک دهم سال و این درحالیست که میانگین کشوری 17 و چهار دهم سال است.
آقای عشقی می افزاید: هم اکنون در آذربایجان غربی 18 هزار و 690 دستگاه وسیله نقلیه جاده ای برای حمل کالا وجود دارد و از این تعداد 510 دستگاه وسیله نقلیه باربری با عمر بیشتر از 30 سال فعالیت می کنند که نیازمند نوسازی است.
وی اضافه می کند: بیش از سه درصد ناوگان با عمر بالای 30 سال کشور در آذربایجان غربی قرار دارند که این امر نوسازی این وسایل نقلیه را ضروری کرده است.
آقای شجاع کارشناس محیط زیست در ارومیه می گوید: اگرچه کاهش میزان عمر کامیون ها و اتوبوس ها یکی از ضروریات مهم در تامین سلامتی و ایمنی سفرهای جاده ای به شمار می رود اما مهمتر از همه این است که کاهش عمر ناوگان، موجب ارتقای سلامت عمومی و پایش آلودگی محیط زیست می شود.
سرپرست معاونت نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی هم می گوید: در سالهای اخیر افزایش کامیون های باری فرسوده، موجب افزایش آلودگی هوای شهرهای استان شده بطوریکه با سرازیر شدن این کامیونها از 8 استان آلوده کشور به آذربایجان غربی، این امر تشدید شده است.
آقای موسوی می افزاید: طبق پایشی که انجام شده 34 درصد از آلودگی هوای استان را اکسید های کربن تشکیل می دهد که عامل اصلی این امر، وجود کامیون های فرسوده و آلودگی ناشی از آنهاست.
وی اضافه می کند: اکسیدهای کربن و گوگرد در درازمدت موجب بیماری های تنفسی و قلبی می شود که مشکل جدی برای سلامت عمومی در استان است، از این رو نوسازی ناوگان حمل و نقل شهری و جاده ای یکی از اولویت های اساسی برای کیفی سازی خدمات در این بخش محسوب می شود.
مدیرکل حمل و نقل و پایانه های آذربایجان غربی می گوید: برای نوسازی ناوگان، طرح های مختلفی از جمله واردات کامیون هایی با عمر کمتر از سه سال با تعرفه های گمرکی پایین در دست اجراست.
آقای رحمانی می افزاید: بخش حمل و نقل جاده ای یکی از بهترین عرصه ها برای سرمایه گذاری در زمینه اشتغالزایی و توسعه به شمار می رود و باید زیرساخت های لازم برای تسهیل فعالیت در این بخش از طریق نوسازی ناوگان و توجه ویژه به حوزه راه سازی فراهم شود.
با این وجود، طرح نوسازی از سال های گذشته راکد باقی مانده است و همین امر افزایش بیش از پیش تعداد ناوگان فرسوده کشور و به تبع آن آذربایجان غربی را درپی داشته است که درحدود 100 درصد جابجایی هایش با ناوگان جاده ای انجام می شود.
وی درباره علل رغبت کم برخی صاحبان خودروهای فرسوده به نوسازی وسیله نقلیه اضافه می کند: در بخش حمل و نقل کالا مشتریان توجهی به نوع وسیله نقلیه و مدل آن ندارند و فقط رسیدن کالا به مقصد برای آنها حائز اهمیت است و ازطرفی برخی هم سختگیری بانک ها برای بهره مندی از تسهیلات نوسازی را عامل بی میل شدن صاحبان خودروها به استفاده از وام می دانند .
آقای رحمانی می افزاید: با لحاظ کردن جنبه های پنهان ضرورت این طرح برای رانندگان به لحاظ ایمنی و اقتصادی باید مشوق های لازم نیز ایجاد شود اما متاسفانه کم توجهی در سالهای گذشته موجب لطمه جدی در این بخش شده است.
آقای عشقی رئیس اداره حمل و نقل کالای پایانه های استان هم در این زمینه می گوید: از حدود هشت سال قبل پرداخت تسهیلات برای نوسازی کامیون ها و اتوبوس ها انجام نشده چراکه از طرفی بازپرداخت تسهیلات ازسوی وام گیرندگان دچار مشکل شده و از سوی دیگر نظارت مناسبی بر نحوه مصرف تسهیلات پرداختی انجام نگرفته است.
به هر حال با توجه به موقعیت خاص آذربایجان غربی و همسایگی با سه کشور ترکیه،عراق و جمهوری آذربایجان ضروری است برای بهینه سازی فعالیت در این عرصه بیش از پیش تلاش کرد تا از امتیاز منطقه ویژه اقتصادی در شهرستان ماکو برای کل استان بهره گرفت و از این بستر به واردات ناوگان جدید اقدام کرد.
- ۹۴/۰۳/۰۴